«Subvertir el gènere, transformar la família» —cinefòrums de l’Etnogràfica

Cada dijous de novembre, 19h. Entrada lliure

Per segon any consecutiu, l’Etnogràfica — Antropologia per a la transformació social aterra a la Lleialtat amb un cicle de cinefòrums sobre gènere.

«Subvertir el gènere, transformar la família» és un programa de 4 documentals que ens presenten situacions vitals que representen una dissidència a la cis-heteronorma, persones que, desviant-se dels ideals normatius de família i de gènere, creen noves possibilitats d’expressió més enllà dels convencionalismes.

Famílies no nuclears que aposten per una organització comunitària de la vida i la criança; famílies que reinventen les terminologies i vincles de parentiu a través del trànsit d’un progenitor; dones que transgredeixen els imperatius de gènere vinculats a  la maternitat i l’aparellament.

Subvertir les normes de gènere suposarà, per a les nostres protagonistes, enfrontar-se a l’estigma i l’exclusió; però també generarà lluites i resistències col·lectives entorn a la reivindicació del gènere i la família com dimensions socials que es reclamen lliures de la violència intrínseca de la normativitat.

Després de cada projecció hi haurà un debat amb la participació de col·lectius i dones protagonistes, així com amb les directores.

—PROGRAMA—

Dijous 7 de novembre, 19h—
«[m]otherhood» (SUICAfilms, València, 2018, 58min)
Direcció: Inés Peris Mestres i Laura Garcia Andreu.

Per què una dona que no vol tenir fills hauria de tenir-los? Per què la capacitat d’engendrar hauria d’abocar una dona a ser mare? «[m]otherhood» presenta la història d’un grup de dones que han decidit trencar tabús qüestionant la maternitat contemporània.

Debat amb Audrey García (protagonista i activista antinatalista) i Anna Rodellas (testimoni i antropòloga).

Dijous 14 de novembre, 19h—
«Singled [Out]» (Suricata Stories, Espanya-Turquia, 2017, 70min)
Direcció: Mariona Guiu i Ariadna Relea.

Un documental que ens porta al cor de 5 cinc dones solteres de diferents llocs d’un món pensat per a parelles. Elles desemmascaren els significats que té la omnipresència de l’amor modern en les seves vides. Rodat a la Xina, a Turquia, a Catalunya i a Austràlia, el film vol fer-nos reflexionar sobre la solteria i el seu estigma, sobre el pes de la norma del matrimoni, l’amor romàntic i l’amor modern que viuen les dones avui dia. 

Debat amb les directores Mariona Guiu i Ariadna Relea, i amb Alicia Agosa, delegada a Catalunya de la Asociación Madres Solteras por Elección MSPE.

Dijous 21 de novembre, 19h—
«Família no nuclear» (Frame Zero, Barcelona, 2019, 60min)
Direcció: Joan López Lloret.

Un documental que posa en qüestió la família nuclear a través d’un viatge cronològic per diferents experiències de vida comunitària urbana des dels anys 60 i 70 fins avui dia. Coneixerem de prop l’evolució i la transformació d’aquests assajos d’alternativa familiar a Barcelona des de la comuna Ítaca (1976), passant per Villa Dorita, fins a Can Masdeu i el grup de criança compartida La Rimaieta.

Debat amb el  director Joan López Lloret, amb l’ Isabel, la Marina i l’Elena (de Villa Dorita), i amb la Francesca Bayre (de La Rimaieta).

Dijous 28 de novembre, 19h—
Estrena «Transgender parents» (Orbi-XXI, Canadà, 2014, 45min)
Direcció: Rémy Huberdeau

Rémy Huberdeau comparteix en aquest film les dificultats i les fortaleses de dones i homes trans en diferents etapes de la seva vida parental. El documental mostra casos en els que la transició de gènere s’ha viscut abans de formar la família; i d’altres que han experimentat aquest canvi amb els seus fills, renegociant la seva identitat i les relacions a l’interior de la família. Tots els protagonistes es defineixen i es declaren pares trans, el que no era possible fa 20 anys.

Debat amb Alex Gomila, pare de dia i educador; i el Teo i l’Alba Pardo, família transfeminista.